Werkruimte thuis vanaf 2017

10 februari 2017

Zelfstandigheid

Of u in 2017 nog kostenaftrek kunt claimen bij gebruik van een werkruimte in uw privé-woning hangt onder andere af van de vraag of uw werkruimte zelfstandig is. Dat betekent eigen ingang en sanitair. U zou de ruimte aan een willekeurige derde moeten kunnen verhuren.

Koop vs Huur

In een koopwoning mag de werkruimte zowel zelfstandig zijn of niet. In beide gevallen is kostenaftrek mogelijk. In een huurwoning moet de werkruimte zelfstandig zijn. Zo niet is geen kostenaftrek mogelijk.

Percentage gebruik

Gebruikt u een ruimte op basis van tijd minder dan 10% zakelijk? In dat geval is een werkruimte verplicht privé vermogen. Er bestaat in dat geval geen kostenaftrek.

Gebruikt u een ruimte meer dan 90% zakelijk? In dat geval is een werkruimte verplicht zakelijk vermogen.  Een zelfstandige werkruimte komt in dat geval op de balans van uw bedrijf. Dat geldt overigens alleen bij een koopwoning. Bij een huurwoning verschijnt niets op uw balans, u heeft in dat geval wel nog steeds kostenaftrek.
Een onzelfstandige ruimte in een koopwoning voor meer dan 90% zakelijk gebruiken levert een keuze op:
a) splitsen pand/werkruimte, alleen dat deel komt om de balans (op basis van M2 bijvoorbeeld), alleen dat deel van de kosten is aftrekbaar
b) kiezen voor volledig ondernemingsvermogen betekent dat de gehele woning op de balans komt. Alle kosten aftrekbaar, correctie privé gebruik op basis van WOZ-waarde. Let op eventuele meerwaarde op de woning maakt onderdeel uit van uw bedrijfswinst zodra u dat realiseert.
Bij de huurwoning is geen kostenaftrek mogelijk voor onzelfstandige werkruimte.

Gebruikt u een ruimte tussen de 10 en 90 % zakelijk? Als deze ruimt tevens zelfstandig is heeft u bij zowel koop als huur de keuze om te kiezen voor ondernemingsvermogen. Bij koop betekent dit dat de werkruimte op de balans komt van uw bedrijf. Kosten zijn verhoudingsgewijs aftrekbaar zowel bij koop als bij huur. Kiest u voor privé-vermogen en voldoet u aan de inkomenseis? U verdient in dat geval 30% van het inkomen vanuit de werkruimte, dan kunt u alleen de kosten van schoonmaak en inrichting e.d… aftrekken. Heeft u elders ook werkruimte betreft de inkomenseis 70%.
Is de ruimte onzelfstandig heeft u in deze situatie bij de koopwoning nog 3 mogelijkheden:
a) splitsen pand/werkruimte, kostenaftrek verhoudingsgewijs,
b) geheel kiezen voor ondernemingsvermogen, 100% kosten aftrekken, correctie privé gebruik of
c) kiezen voor privé-vermogen en geen aftrek.

Cursus boekhouden

Wilt u graag zelf uw boekhouding doen? Leer snel en efficiënt werken met onze online cursus incl. gratis toegezonden Excel-administratie!

Cursus belasting

Met onze online cursus leert u de theorie achter de belastingaangifte! Leer ook alle aftrekposten te benutten!

Investeer in jezelf

Onderneem de volgende stap naar succes!

Wij helpen u graag bij het maken van uw keuzes! 088-0238600