Bitcoins en belastingheffing

16 januari 2018

Ik onderscheid het investeren / beleggen in bitcoins (cryptocurrency)

Deze activiteiten en bedragen behoren thuis in box 3 omdat het in feite niets meer of minder is dan het hebben van aandelen of andere beleggingen waarbij men hoopt dat de waarde gaat stijgen zonder dat men daar extra arbeid voor hoeft te verrichten. De waarde hiervan op 1-1-2017 is de grondslag waarover je in 2017 in box 3 belasting betaalt.

En het proces van bitcoin of cryptocurrency mining

Bij deze activiteit is het uw arbeid en investering in hardware die er voor moeten gaan zorgen dat u extra rendement gaat maken. Met mining zet men een computer op de juiste manier aan het werk om stukjes code te ontrafelen waarvoor men dan wordt uitbetaald in cryptocurrency. Meer arbeid zal ook waarschijnlijk tot meer rendement leiden.

Dergelijke activiteit behoort in box 1 tot ondernemersactiviteiten en zou evt. zonder zzp activiteiten als ROW (resultaat overige werkzaamheden) kunnen worden bestempelt. In die situatie worden de opbrengsten ook minus kosten en afschrijving uiteindelijk in de heffing betrokken. Mocht het resultaat van crypto-mining negatief zijn dan bestaat als het ware een aftrekpost op  overige inkomsten.

 

Cursus boekhouden

Wilt u graag zelf uw boekhouding doen? Leer snel en efficiënt werken met onze online cursus incl. gratis toegezonden Excel-administratie!

Cursus belasting

Met onze online cursus leert u de theorie achter de belastingaangifte! Leer ook alle aftrekposten te benutten!

Investeer in jezelf

Onderneem de volgende stap naar succes!

Wij helpen u graag bij het maken van uw keuzes! 06-52656664